2013. szeptember 15., vasárnap

Ponseti International Association, Heim Pál Gyermekkórház: Ponseti Haladó Kurzus

2013. szeptember 9-10-én a Ponseti International Association és a Heim Pál Gyermekkorház Ortopéd oszályának közös szervezésében kórházunkban került megrendezésre egy, a dongaláb kezeléssel foglalkozó gyakorlati kurzus.
A tanfolyamot a módszer nemzetközileg elismert szaktekintélye, José Morcuende (Iowa City, USA) vezette. Az orvos, aki közvetlenül Ponsetitől tanulta a technikát, hiszen közel 20 évig dolgoztak együtt a leghitelesebb követőnek számít.
A horvát, bosnyák, grúz és örmény kollegák mellett a budapesti, szegedi és debreceni egyetem munkatársai, valamint a Heim Pál Gyermekkórház Ortopéd osztályának orvosai vettek részt. A kétnapos kurzus első napján a gipszelés alapelveit ismételtük át, a második napon problémás eseteket vitattunk meg. Az esetbemutatás során néhány, általam kezelt kérdéses esetet is bemutattam. Az esemény gyakorlati része, amely során dongaláb-modelleken gyakoroltuk a gipsztechnika részleteit mindenki számára különösen előremutató volt. 
Mivel a nehezen kezelhető esetek kialakulása a gipszelés szabályainak pontos betartásával sokszor elkerülhető, ezért ennek begyakorlása különösen fontos része a Ponseti-technikának.
Emellett fontos az is, hogy hiteles legyen a technika alkalmazása. Ha ugyanis olyan  - akár más területen kiváló szakember - végzi is azt,  aki nem járatos benne, vagy csak nem tud elegendő időt szánni rá, úgy munkája által a szakma és a betegek számára is hitelteleníti a módszert.
Köszönet az osztályt támogató Ép-Kéz-Láb alapítványnak, mely anyagilag segítette a rendezvény szervezését, az osztály orvosainak és minden dolgozójának, akik segédkeztek a kurzus lebonyolításban, valamint az Intézet vezetőségének, akik lehetővé tették azt.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése