2020. november 26., csütörtök

Az abdukciós sínezet méretezéséről

Több levelet és kérdést kaptam az abdukciós eszközök sínméretével kapcsolatban, amire szeretnék is reagálni. A kérdések mindig a sín kelleténél esetlegesen kisebb, rövidebb voltát firtatják.

 Az IOWA termék 1-2-3-as méretű sínekkel kerülnek kiszállításra, ami nem azonos a cipőcskék 000-s-tól kilences méretig tartó méretezésével, azaz egy sín méret több cipőméretet szolgál ki.A sín szélességét úgy kell megválasztan, hogy nagyjából a vállszélességnek feleljen meg. Ezt  a fenti  sín méretválaszték értelenszerűen nem tudja teljesen kielégíteni. A sín szűkebb voltának nincs olyan feltételezett vagy bizonyított káros hatása, ami miatt indokolt lenne az egész rendszer felülvizsgálata. A mozgásfejlődési elmaradásért, ha van ilyen, egész biztos nem a sín szélességének nem teljesen pontos mérete a felelős. Személyes véleményem szerint az alvásnál még komfortosabb is a kekenyebb sín.  Valóban az egyedi sínezetnél ( műanyag + aluminium), az eredeti Ponseti síneknél (Ponseti- Mitchell brace) és a hibrid megoldásoknál ( Tibax + műanyag) a sín mérete állítható, de ezekn megoldások mindegyikének van legalább  egy jelentős hátránya. Az egyedi sínek kifejezetten rigidek, merevek; a drága sínek - nehezen megfizethetőek; a TIBAX-ban nem lehet felállni stb. Emelett az IOWA sínekhez nincs is jelentős mennyiségű szabad sínkészletünk (bár beszerzés alatt áll)

Kérem ezekre a kontrollon kérdezzenek rá, mert egy 9 kilógrammos  6 hónapos gyermek (van ilyen!) nyilván  elgondolkodásra késztet minket is a sín méretet illetően.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése